Hepinize kocaman bir merhaba!
Zikzak Grup olarak 2015 yılından bu yana 35 binin üzerinde öğrenci ile atölye çalışmaları yaptık. Bu atölyelerde biriken deneyimler, öğrenci ve öğretmenlerden aldığımız dönütler ile atölyelerimizi yeni nesil ihtiyaç ve yöntemlere uygun olarak yeniden tasarladık. Atölye çalışmalarınız ile ilgili aşağıda size gerekli açıklamaları yaptık.
Şimdiden hepinize iyi eğlenmeler ve öğrenmeler.
Yusuf.
(Açıklamaları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.)
Bu çalışma sayfası, okulumuz ile yaptığımız iş birliği ve öğretmenlerimizle yaptığımız planlamalar kapsamında hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin yaş gelişim istek ve ihtiyaçlarına uygun seçilen kitaplardan oluşan yıllık okuma programında biz de Hayal Bilgisi Atölyeleri ile yer alıyoruz. Çeşitli etkinliklerle öğrencilerimizin okuma ve yazma becerisinde gelişimini hedeflerken aynı zamanda akademik ve sosyal kazanımlara da hizmet edecek bütüncül bir bakış açısında içerikler geliştiriyoruz.
Yıllar içerisinde biriken deneyimlerimize dayanan tasarımlarımızı yaparken birkaç önemli yaklaşımdan oluşan bir harman kullanıyoruz. Ters yüz edilmiş öğrenme (flipped learning) ilkelerini temel alan atölyelerimizde, öğrenciler bu sayfada yer alan çalışmaları duruma göre okulda ve evde tamamlayarak ilgili kitaba çok daha tanışık hale gelmiş oluyorlar.
Bu tanışmayı, dijital araçların yardımı ve TED-ed'en uyarladığımız "İzle, Oku, Düşün, Derinleş, Tartış" adımlarına göre tasarlıyoruz. İlk dört adım, öğretmen ya da ebeveyn destekli; ancak öğrenci merkezli ilerliyor. Son adım olan tartış bölümünde ise okul ortamında ya da çevrim içi derslerde Zikzak Grup eğitmenlerinden Yusuf Çağlayan rehberliğinde bir sorgulama topluluğu kuruyoruz. Bu çember, Çocuklar için Felsefe disiplini ilkelerince gerçekleştiriliyor.
Tüm bu sürecin en temel çıkış noktası, ilgili kitabın öğrencilerimiz tarafından içselleştirilmesi ve bireysel gelişimlerine katkı koyabilmesi olarak özetlenebilir.
Aşağıdaki başlıkları adım adım takip ederek etkinlikleri yapmanızı öneriyoruz. İlk dört adım okulda ya da evde yapılabilecek çalışmalardan oluşuyor. Öğretmenimiz bu aşamalarda size rehberlik edecek. Son adım ise birlikte yapacağımız kapanış etkinliği olan "tartış" bölümü.
İzle bölümünde ihtiyaç duyacağınız çalışma kağıdını aşağıdaki bağlantıdan indirip çıktısını alabilirsiniz.
Bulutlar kaybolup gidince yağmuru özlemez mi kimse?
Güneşin gökte pırıl pırıl parladığı bir gün yemyeşil kırlar, piknik yapan, uzanıp kitap okuyan, bisiklet süren neşeli insanlarla dolmuştur. Ama aniden kapkara bulutlar gökyüzünü kaplar ve göz gözü görmeyecek bir sağanak başlar. Herkes mutsuzdur, bu yağmur da nereden çıkmıştır? Bir anda şimşek çakar ve yıldırımla birlikte yer yer gri yer yer kapkara biri belirir: Yağmur Adam! İnsanların yağmurdan bu kadar mutsuz olmasına içerlemiştir ve bir daha dönmemek üzere ortadan kaybolur. Bu güneşli, sıcak ve boğucu günler nasıl geçecektir? Yağmur kimileri için güneşli bir günü mahveden bir şeyken, kimileri için büyülü bir müzik olabilir mi?
Özge Bahar Sunar, bu öyküde yağmurun hayatımızdaki önemini işitme engelli bir kız aracılığıyla anlatıyor. Uğur Altun’un dikkat çekici çizimlerinde, susuz günlerin doğayı nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Sıcak bir günde düşen yağmur damlaları bazı insanlar için ferahlatıcı bir nefes, çiçekler için can olurken, küçük bir kız için bugüne kadar görülmüş en güzel dansın şarkısı oluyor.
Yazar: Özge Bahar Sunar
Resimleyen: Uğur Altun
Yayınevi: RedHouse Kids
Sayfa Sayısı: 32
Tanıtım Filmi
Yağmur Nasıl Oluşur?
Özge Bahar Sunar'dan Kirpi ve Sergi
İşitme Engeli ve İşaret Dili
Tüm çalışmalarınız tamamlandıktan sonra bu bölüm için buluşacağız ve süreci birlikte tamamlayacağız.